5G Teknolojisi Ve Geleceği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

5G hücresel ağıyla ilgili en akılda kalıcı haber Covid-19 hakkındaki komplo teorileriyle ilgiliydi. Bazıları ağın bağışıklık sistemimizi zayıflatmak için tasarlandığını iddia ederken, diğerleri doğrudan virüs bulaştırdığını düşünüyordu. Aklı başında olanlar -insan nüfusunun büyük çoğunluğu- 5G’nin basitçe GSM ağımızın bir sonraki yükseltmesi olduğunu biliyorlardı. Ama onlar bile asıl noktayı kaçırdılar.

5G, bugün cep telefonu olarak düşündüğümüzün çok ötesine geçiyor. Nesnelerin interneti dünyasında bir devrimin başlangıcındayız ve en yeni nesil telekom ağları olan 5G’nin uygulanmasına yönelik ilk adımlar çoktan atılmış durumda. Bazılarına göre 5G, gelişmiş geniş bant gücü sağlayarak ve mobil kapasiteyi ve veri hızlarını artırarak hücresel yetenekleri basitçe geliştirmeyi vaat ediyor. Aslında 5G, önceki nesil hücresel ağlardan 10 ila 50 kat daha hızlıdır.

Ancak diğerlerine göre, yeni ağ teknolojisi, makinelerin etkileşim ve çalışma şeklini büyük ölçüde değiştirerek, hemen hemen her endüstrinin geleceğini şekillendirmenin anahtarını elinde tutuyor. Yüzlerce robot tarafından bakımı yapılan üretim tesislerinden, kendi kendine teşhis koyan ve onarımlarını kendi kendine güncelleyen otomobillere kadar, 5G bağlantılı her şeyin temeli olmaya hazırlanıyor.

5G’nin Düşük Gecikmesinin Faydaları

5G teknolojisi bağlantı hızından daha fazlasını geliştirir – en büyük avantajı, gecikme olarak da bilinen ultra hızlı yanıt süresidir. 5G’nin ultra güvenilir düşük gecikmeli iletişimi (URLLC), 5G’yi önceki hücresel nesillere kıyasla gerçekten öne çıkaran şeydir. Aslında bu teknoloji, insanlardan 250 kat daha hızlı yanıt verilmesini mümkün kılıyor. Örneğin, bir otomobil üreticisi 5G’nin yüksek güvenilirliğini kullanarak otomobil parçalarının hasar görmesini önleyebilir ve 5G’nin düşük gecikme süresi sayesinde montaj hattının hızını sorunsuz bir şekilde koruyabilir. Bu, daha önce diğer bağlantı teknolojileriyle mümkün olmayan yenilikleri desteklemek için bir temel oluşturur.

Sıkı bağlantı gereksinimleri olan sektörler 5G’nin düşük gecikme teknolojisinden en fazla faydayı sağlayacaktır. Otomotiv endüstrisinde 5G, otonom otomobiller için en yüksek güvenliğe ulaşmada eksik olan unsurdur. Bu teknoloji, hızlı veri aktarımına ve yolla ve diğer araçlarla kazaları önleyebilecek ve sürüşü kolaylaştırabilecek düzeyde etkileşim kurma becerisine olanak tanır. Otomobil üreticileri, 5G bağlantılı bir araçla, yazılımı güncellemek veya sorunları uzaktan gidermek için kullanılan veri analizlerini de alabilir ve araç sahibinin deneyimini tamamen değiştirebilir.

Üretimde Dönüşümü Sağlamak İçin 5G Kullanımı

Benzer şekilde, üretimde 5G kritik uygulamaları destekleyebilir, otomasyon ve yapay zekada önemli bir revizyona imkân tanıyabilir. Bir 5G akıllı fabrika halihazırda deneme aşamasında – Ericsson, Nanjing’deki radyo ürünleri üretim tesisini dönüştürmek için China Mobile ile ortaklık kurdu. Şirketler, büyük miktarda veri toplamak ve analiz etmek için sensörler kullanarak yaklaşık 1.000 yüksek hassasiyetli tornavidayı birbirine bağladı. Bu veriler, aletlerin manuel takibinin yerini alarak manuel çalışmayı %50 oranında azalttı.

Telsiz ürün fabrikası artık çok sayıda sensör arasındaki bağlantıları sürdürme kapasitesine sahip ve Ericsson’a tornavidalar hakkında kritik veriler sağlıyor. Böylesine büyük ölçekli sensör dağıtımıyla, diğer üreticiler de fabrika operasyonlarını kolaylaştırmak için insan-robot işbirliğine dayalı robot teknolojilerini uygulamaya başlayacaktır.

Bulutta 5G

Bu robotlar gerçek zamanlı olarak adapte olarak daha karmaşık hale geldikçe, tek bir makinenin sürdüremeyeceği büyük miktarlarda veriye ihtiyaç duyacaklardır. 5G özellikli bulut robotları, sistem zekasını yerdeki robotlara bağlı olan buluta yerleştirerek buna çözüm sağlıyor. Ağ, sürekli internet bağlantısı, uzaktan bilgi işlem, depolama, veri kaynakları, veri odaklı zeka, güçlü siber güvenlik ve büyük bir robot filosuna destek sağlamak için kritik teknoloji sağlar. Örneğin geleceğin hastanelerinde bulut, merkezi bir “beyin” görevi görecek ve hastaları yönlendirmek ya da bir makine filosu olarak ilaç dağıtmak için işbirlikçi robotları yönetecektir.

5G Uygulamasında Karşılaşılan Zorluklar

5G teknolojisinin küresel ölçekte uygulanması halen büyük zorluklarla karşı karşıyadır. 5G’yi destekleyecek altyapının oluşturulması büyük sermaye yatırımı gerektirmektedir. 5G, 4G-LTE’nin mekaniği kullanılarak güçlendirilemez ve bu nedenle mevcut baz istasyonlarının tamamen elden geçirilmesini, daha küçük ve daha soğuk kulelerin inşa edilmesini ve bunları birbirine bağlayan fiber optik kablo ağlarının döşenmesini gerektirir.

Dahası, bazı eleştirmenler 5G’nin işletmelere ve tüketicilere sattığı vizyonun çok zorlama olduğunu savunuyor. Aslında, 5G’ye geçişin üzerinden birkaç yıl geçmesine rağmen hala çözülmemiş birçok sorun var ve bazı tüketiciler yeni ağın gerçek katma değerini sorguluyor. Bununla birlikte, 4G-LTE’ye kıyasla düşük bakım maliyetleri nedeniyle 5G’ye geçiş tek sürdürülebilir uzun vadeli çözümdür.

Diğer 5G Uygulama Alanları

Üretim ve Fabrikalar: Ürün hatları 5G ile daha fazla robotik teknolojiyi güvenilir bir şekilde kullanabilir, işçiliği azaltabilir ve verimliliği artırabilir. Tüm fabrikada kullanılan daha hassas sensörler sayesinde üreticiler arıza sürelerini azaltabilir ve sorunları neredeyse gerçek zamanlı olarak yönetebilir.

Ulaşım: Otomatik araçlar, neredeyse gerçek zamanlı trafik bilgileri, sürücü yardımı ve yol kenarı sensörlerinin tümü, doğru veri aktarımları için 5G’ye güveniyor. Bu da daha güvenli yollar, daha akıllı sürücüler ve daha fazla hayatın korunmasıyla sonuçlanır.

Güvenlik: Video gözetimi, kablosuz bağlantı sayesinde daha iyi izlenebilirlik, daha doğru ve zamanında güvenlik uyarıları ve daha düşük maliyetler gibi 5G IoT uygulamaları sayesinde gelişmiştir. Varlıkları ve tesisleri korumak, 5G kullanan IoT teknolojisi ile daha kolaydır.

Yayıncılık: Canlı video, 5G destekli cihazlardan büyük ölçüde yararlanır. Yayıncılar, bir kablosuz operatöre bağlı kalmadan kendi ağlarını işletebilir ve kullanıcıların canlı içerikleri mobil cihazlarında sorunsuz bir şekilde görüntülemelerine olanak tanır. Yayınlar doğrudan prodüksiyon merkezlerine gönderilebilir, bu da maliyetleri düşürür ve ekibin verimliliğini artırır. Daha düşük gecikme süresi ve daha hızlı veri iletimi, canlı videoyu çok daha güvenilir hale getirir.

Lojistik: Demirbaş takibi, mal teslimatı ve yönetiminin önemli bir parçasıdır ve 5G, IoT sensörlerinin izleme şeklini iyileştirir. 5G, bulut ile daha iyi iletişim, ürünlerin sıcaklığı ve konumu gibi şeylerin izlenmesi ve lojistik teknolojisinin tüm hareketli parçaları arasında doğru veri iletimi anlamına gelir.

5G ve IoT’nin Geleceği

5G hem kişisel hem de profesyonel alanda hayati bir rol oynamaktadır ve gelecekte daha da önemli bir rol oynayacaktır. Sektörler giderek daha fazla dijitalleşecek, insan gücü gerektiren işler daha az yoğun hale gelecek ve daha fazla güvenlik önlemi uygulanabilecek.

Önümüzdeki birkaç on yıl içinde 5G uygulandıkça, israfı azaltan, trafik verilerini takip eden ve toplu taşıma ve kamu hizmetlerini iyileştiren akıllı şehirlerden faydalanacağız. Sağlık uzmanları, tıbbi prosedürleri uzaktan gerçekleştirmek için inanılmaz derecede doğru AR teknolojisini kullanacak. Akıllı şebekeler enerji üretimini, takibini ve izlenmesini daha verimli hale getirecek ve çevrenin korunmasına yardımcı olacak. Tarımdan perakendeye kadar tüm sektörler bundan etkilenecek.

Kaynak: forbes.com simoniot.com

0.0 Ort. (0% puan) - 0 oy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.