
Kasım 2022’deki lansmanından bu yana Chat GPT hakkında çok konuşuldu. Bu ‘akıllı sohbet’ en şüpheci olanları bile şaşırttı. Bu yazıda nasıl çalıştığını ve Chat GPT’yi projelerinizde nasıl kullanabileceğinizi tartışacağız.
Chat GPT, üretken bir dil modeli olarak tanımlanır. Ancak pratikte doğal konuşmalar yapmak üzere eğitilmiş ve tasarlanmış bir yapay zeka sohbeti olarak anlaşılmaktadır. Chat GPT, Sam Altman, Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever ve Wojciech Zaremba tarafından 2015 yılında San Francisco’da kurulan araştırma şirketi OpenAI’ye ait bir üründür.
GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil işleme yapay zeka modelidir. İnsan benzeri metin üretme yeteneğine sahiptir ve dil çevirisi, dil modelleme ve sohbet robotları gibi uygulamalar için metin üretme gibi geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Bugüne kadar 175 milyar parametre ile en büyük ve en güçlü dil işleme yapay zeka modellerinden biridir.
Şimdiye kadarki en yaygın kullanımı, son derece yetenekli bir sohbet robotu olan ChatGPT’yi oluşturmaktır. En temel yetenekleri hakkında size küçük bir fikir vermek için GPT-3’ün sohbet robotundan aşağıda görebileceğiniz gibi kendi açıklamasını yazmasını istedik. Biraz övünç verici, ancak tamamen doğru ve tartışmasız çok iyi yazılmış.
Daha az kurumsal terimlerle ifade etmek gerekirse, GPT-3 kullanıcıya eğitimli bir yapay zekaya çok çeşitli sözcüklerle ifade edilmiş istemler verme olanağı sağlıyor. Bunlar sorular, seçtiğiniz bir konu hakkında bir yazı talebi veya çok sayıda başka kelimeli talep olabilir.

ChatGPT neler yapabilir?
175 milyar parametresi ile GPT-3’ün yeteneklerinin sınırlarını daraltmak zordur. Model, tahmin edebileceğiniz gibi, dil ile sınırlıdır. Kardeşi Dall-E 2 gibi video, ses veya görüntü üretemiyor, bunun yerine sözlü ve yazılı kelimeleri derinlemesine anlıyor.
Bu da ona, alternatif evrenlerde duyarlı klişe romantik komediler hakkında şiirler yazmaktan, kuantum mekaniğini basit terimlerle açıklamaya veya uzun araştırma makaleleri ve bildiriler yazmaya kadar oldukça geniş bir yetenek yelpazesi sunuyor

OpenAI’nin yıllar süren araştırmalarını kullanarak bir yapay zekaya kötü stand-up komedi senaryoları yazdırmak veya en sevdiğiniz ünlüler hakkındaki soruları yanıtlatmak eğlenceli olsa da, aslında gücü hızında ve karmaşık konuları anlayabilmesinde yatıyor.
Kuantum mekaniği üzerine bir makaleyi araştırmak, anlamak ve yazmak için saatler harcayabileceğimiz yerde, ChatGPT saniyeler içinde iyi yazılmış bir alternatif üretebilir.
Sınırlamaları var ve eğer sorunuz çok karmaşık hale gelmeye başlarsa veya hatta biraz fazla niş bir yola girerseniz yazılımı kolayca karıştırılabilirsiniz
Aynı şekilde, çok yeni kavramlarla başa çıkamaz. Model 2021 yılına kadar olan bilgilerle eğitildiğinden güncel konularda model zaman zaman yanlış veya karışık bilgiler üretebilecektir.
OpenAI ayrıca internetin ve yapay zekanın karanlık, zararlı ya da önyargılı içerik üretme sevdasının da farkında. Daha önceki Dall-E görüntü oluşturucusu gibi, ChatGPT de sizi daha uygunsuz sorular sormaktan veya tehlikeli isteklerle ilgili yardım istemekten alıkoyacaktır.
ChatGPT ne için kullanılır?
Peki Chat GPT’nin uygulamaları nelerdir? Chat GPT’yi kullanabileceğiniz uygulamalardan bazıları (soru sorarak iyi vakit geçirmenin yanı sıra) aşağıda ele alınmıştır:
- GPT ile çok çeşitli stillerde, konularda ve dillerde tutarlı ve iyi yazılmış metinler oluşturabilirsiniz. Ayrıca haber özetleri, ürün açıklamaları veya hikayeler de oluşturulabilir.
- Sosyal ağlar için ilgi çekici gönderiler ve mesajlar oluşturmak için kullanılabilir.
- Bu sohbet robotu sayesinde sorunlar analiz edilebilir ve sorulara çözümler veya cevaplar üretilebilir.
- GPT ile üretkenlik uygulamaları için raporlar, e-postalar ve diğer içerikleri oluşturabilirsiniz.
- Chat GPT sayesinde büyük veri setleri analiz edilebilir ve bunlardan değerli bilgiler çıkarılabilir.
- GPT, çok çeşitli bağlamlarda bir chatbot için uygun ve tutarlı yanıtlar üretmek için kullanılabilir.
Chat GPT nasıl çalışır?
Kısaltmasından da anlaşılacağı gibi, Generative Pre-training Transformer, Chat GPT, ‘transformer’ mimarisine dayanan bir üretici dil modelidir. Bu modeller büyük miktarda metni işleme ve doğal dil işleme görevlerini çok etkili bir şekilde gerçekleştirmeyi öğrenme yeteneğine sahiptir. Özellikle GPT-3 modeli 175 milyar parametre boyutundadır ve bu da onu şimdiye kadar eğitilmiş en büyük dil modeli yapmaktadır. GPT’nin çalışması için büyük miktarda metin üzerinde “eğitilmesi” gerekir. Örneğin, GPT-3 modeli 8 milyondan fazla belge ve 10 milyardan fazla kelime içeren bir metin seti üzerinde eğitilmiştir. Model bu metinden doğal dil işleme görevlerini yerine getirmeyi ve tutarlı, iyi yazılmış metinler üretmeyi öğrenir. Model iyi bir şekilde eğitildikten sonra GPT, önceki bölümde gördüğümüz gibi çok çeşitli görevleri yerine getirmek için kullanılabilir. Eğitim için insan geri bildirimine dayalı takviyeli öğrenme kullanılmıştır. Nihayetinde, denetimli ince ayar ile. İnsan YZ eğitmenleri, hem kullanıcıyı hem de YZ asistanını temsil ettikleri konuşmalar sağlamıştır. Ayrıca, koçlara önerilerini yazmalarına yardımcı olmak için yazılı öneriler sunuldu. Böylece, bu yeni veri setini diyalog formatına dönüştürülmüş olan InstructGPT veri setiyle karıştırdılar.
Peki pekiştirmeli öğrenme için ödül modelini nasıl oluşturdular?
İhtiyaç duyulan ilk şey karşılaştırma verilerini toplamaktı. Bu, kaliteye göre sıralanmış iki veya daha fazla model yanıtından oluşuyordu. Verileri toplamak için eğitmenlerin Chat GPT ile yaptıkları bazı konuşmaları aldılar ve rastgele seçtiler. Bu şekilde, koçların sıralaması için çeşitli sonları test ettiler.
Bu nedenle, bu ödül modelleri Proximal Policy Optimization kullanılarak ayarlanabilmiştir. Ayrıca, eğitimler bir süper bilgisayarda Microsoft Azure platformu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, GPT’yi bir sohbette kullanmak için modele metin biçiminde bir girdi sağlanır. Bu girdi bir soru veya bir bağlam cümlesi şeklinde olabilir. Ve bu girdiden GPT uygun ve tutarlı bir yanıt üretir. Aslında, bu yanıt bir sohbet robotunda veya belirli bir girdiden bir metin üretmenin gerekli olduğu başka herhangi bir uygulamada kullanılabilir.

Chat GPT’nin “transformer” tabanlı olması ne anlama geliyor?
“Dönüşüm (transformation)”, bir cümledeki kelimeler veya bir kelimedeki karakterler gibi bir dizi öğe üzerinde gerçekleştirilen bir veri işleme türüdür. “Dönüştürücüler (transformers)” ise dönüşümleri kullanarak öğe dizilerini işlemek için özel olarak tasarlanmış makine öğrenimi modelleridir.
Dönüştürücülerin mimarisi, modelin diziyi işlerken farklı zamanlarda girdi dizisinin farklı bölümlerine dikkat etmesini sağlayan bir teknik olan dikkat kullanımına dayanmaktadır. Bu, dönüştürücülerin bilgiyi daha etkili bir şekilde işlemesini ve doğal dil işleme görevlerini daha doğru bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. GPT (Generative Pre-training Transformer), dönüştürücü mimarisine dayanan üretken bir dil modelidir. Bu, modelin bir cümledeki kelimeler gibi öğe dizilerini dönüşümler ve dikkat kullanarak işlemek üzere tasarlandığı anlamına gelir. Bu mimari, doğal dil işleme görevlerini yerine getirmek için çok etkilidir ve birçok NLP görevine yaklaşma biçiminde devrim yaratmıştır.
Chat GPT ile sohbet ediyoruz. Peki üreticileri Chat GPT’den nasıl faydalanabilir?
2019 yılında OpenAI CEO’su Sam Altman ile yapılan bir röportajda, yatırımcılara verdikleri sözü tutacaklarını ve yapay zekayı gelir elde etmenin yollarını bulmakla görevlendireceklerini söyledi. O zamanlar izleyiciler bunu bir şaka olarak algıladı, ancak sistemin nasıl çalıştığına baktığımızda, düşündüğümüzden daha yakın olduğunu görüyoruz. Kontrol etmek için testi yaptık. Aşağıda Chat GPT’nin yanıtını okuyabilirsiniz: “ATRIA: OpenAI’nin Chat GPT aracılığıyla para kazanabileceği 5 yol sayabilir misiniz? GPT Sohbet: Elbette, memnuniyetle. İşte OpenAI’nin GPT (Generative Pre-training Transformer) aracılığıyla para kazanabileceği beş yol:
GPT’ye erişim için ücretli API’ler sunmak: OpenAI, GPT-3 gibi daha gelişmiş dil modellerinden bazıları için, şirketlerin bu modelleri kendi uygulama ve hizmetlerinde kullanmalarına olanak tanıyan API’ler geliştirmiştir. Şirketler bu ücretli API’leri kullanarak bu modellere erişebilir ve bunları kendi uygulamalarında doğal dil işleme görevlerini yerine getirmek için kullanabilirler.
GPT tabanlı uygulama geliştirme hizmetleri sunmak: OpenAI, GPT kullanan uygulamalar ve hizmetler geliştirmek için şirketler ve kuruluşlarla işbirliği yapabilir ve karşılığında bu hizmetler için ödeme alabilir.
GPT tarafından oluşturulan içeriğin satılması: OpenAI, GPT tarafından üretilen içeriği, bu tür içeriği kendi amaçları için kullanmak isteyen şirketlere veya bireylere satabilir.
GPT kullanımı konusunda eğitim ve danışmanlık sunmak: OpenAI, GPT’yi kendi proje ve uygulamalarında kullanmak isteyen şirket ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık sunabilir.
GPT kullanımının diğer şirketlere lisanslanması: OpenAI, GPT kullanımını diğer şirketlere bir ücret karşılığında lisanslayabilir. Bu, münhasır kullanım haklarının satışını veya münhasır olmayan kullanım haklarının satışını içerebilir.”
Sonuç tutarsız ve mantıklı değildir. Bize göre, dil modelleri açısından yeni bir teknoloji devrimiyle karşı karşıyayız.
Diğer OpenAI Dil Geliştirmeleri
OpenAI sayesinde dünyanın en gelişmiş ve en yüksek performanslı dil modellerinden bazıları geliştirilmiştir. OpenAI’nin en önde gelen dil modellerinden bazıları şunlardır:
- Çok sayıda metin üzerinde eğitilmiş ve çok çeşitli görevlerde yüksek kaliteli içerik üretebilen üretken bir dil modelidir.
- Birçok NLP görevinin ele alınış biçiminde devrim yaratan ve çok çeşitli görevlerde performansta yeni standartlar belirleyen bir doğal dil işleme modelidir.
- GPT’den çok daha gelişmiş bir üretici dil modelidir ve önemli ölçüde daha fazla işlem gücü ve performansa sahiptir.
- Doğal dil tanımlarından gerçekçi görüntüler oluşturabilen metin tabanlı bir görüntü oluşturma modelidir.
- OpenAI tarafından bugüne kadar geliştirilen en büyük ve en gelişmiş dil modelidir ve öncekilerden daha fazla işlem gücü ve performansa sahiptir.
Bunlar OpenAI tarafından geliştirilen dil modellerinden sadece birkaç örnektir. Şirket başka birçok model geliştirmiş ve araştırma ve yayınlarıyla yapay zeka alanının ilerlemesine önemli katkılarda bulunmuştur
Başka yapay zeka dil oluşturucuları var mı?
GPT-3 dil becerileriyle adından söz ettirse de bunu yapabilen tek yapay zeka değil. Google’ın LaMDA’sı, bir Google mühendisinin onu çok gerçekçi bulduğu için kovulmasıyla manşetlere çıkmıştı.
Microsoft’tan Amazon’a ve Stanford Üniversitesi’ne kadar herkes tarafından yaratılan bu yazılımın pek çok başka örneği de var. Bunların hepsi OpenAI veya Google’dan çok daha az ilgi gördü, çünkü muhtemelen osuruk şakaları veya bilinçli yapay zeka hakkında başlıklar sunmuyorlar.
Bu modellerin çoğu halka açık değil, ancak OpenAI test süreci sırasında GPT-3’e erişimi açmaya başladı ve Google’ın LaMDA’sı test için sınırlı bir kapasitede seçilmiş gruplara sunuldu.
Google, Chatbot’unu konuşma, listeleme ve hayal etme bölümlerine ayırarak bu alanlardaki yeteneklerinin demolarını sunuyor. Yılanların dünyayı yönettiği bir dünya hayal etmesini isteyebilir, tek tekerlekli bisiklete binmeyi öğrenmek için atılacak adımların bir listesini oluşturmasını isteyebilir ya da sadece köpeklerin düşünceleri hakkında sohbet edebilirsiniz.
ChatGPT’nin başarılı ve başarısız olduğu yerler nelerdir?
GPT-3 yazılımının etkileyici olduğu açık, ancak bu kusursuz olduğu anlamına gelmiyor. ChatGPT işlevi aracılığıyla bazı tuhaflıklarını görebilirsiniz.
En bariz olanı, yazılımın 2021’den sonraki dünya hakkında sınırlı bir bilgiye sahip olması. 2021’den bu yana iktidara gelen dünya liderlerinden haberdar değil ve son olaylarla ilgili soruları yanıtlayamayacak. Dünyadaki olayları olduğu gibi takip etmenin ve ardından modeli bu bilgilere göre eğitmenin imkansızlığı düşünüldüğünde bu durum hiç de şaşırtıcı değil.
Aynı şekilde, model yanlış bilgi üretebilir, cevapları yanlış alabilir veya sormaya çalıştığınız şeyi yanlış anlayabilir. Eğer gerçekten niş bir soru sormaya çalışırsanız veya bir soruya çok fazla faktör eklerseniz, model bunalabilir veya sorunun bazı kısımlarını tamamen görmezden gelebilir.

Örneğin, iki kişi hakkında bir hikaye yazmasını isterseniz, işlerini, isimlerini, yaşlarını ve nerede yaşadıklarını listelerseniz, model bu faktörleri karıştırabilir ve bunları iki karaktere rastgele atayabilir.
Aynı şekilde, ChatGPT’nin gerçekten başarılı olduğu pek çok faktör var. Bir yapay zeka için şaşırtıcı derecede iyi bir etik ve ahlak anlayışına sahip. Etik teorilerin veya durumların bir listesi sunulduğunda, ChatGPT yasallığı, insanların hislerini ve duygularını ve ilgili herkesin güvenliğini göz önünde bulundurarak ne yapılması gerektiği konusunda düşünceli bir yanıt sunabiliyor.
Ayrıca mevcut konuşmayı takip edebiliyor, belirlediğiniz kuralları veya konuşmanın başlarında verdiğiniz bilgileri hatırlayabiliyor. Modelin en güçlü olduğu iki alan, kod anlayışı ve karmaşık konuları sıkıştırma yeteneğidir. ChatGPT sizin için tüm bir web sitesi düzenini oluşturabilir veya birkaç saniye içinde karanlık madde hakkında anlaşılması kolay bir açıklama yazabilir.
ChatGPT okullarda yasaklanacak mı?
Bir dizi şirket ChatGPT’yi uygulamak isterken, diğer alanlarda hızla yasaklanıyor. New York’ta, şehrin eğitim departmanı bu aracın New York devlet okullarındaki tüm cihaz ve ağlarda yasaklanmasına karar verdi. Bu kararın iki ana nedeni var. Birincisi, Chat modelinin hata yaptığı ve özellikle geçtiğimiz yıla ait bilgilerle her zaman doğru olmadığı gösterilmiştir.
İkincisi, ChatGPT’ye kendileri için kompozisyon yazdırabilen öğrenciler için gerçek bir intihal riski söz konusudur. New York bu yazılımı kamuoyu önünde yasaklayan ilk yer olsa da, bu kararın başka yerlerde de alınması muhtemeldir. Ancak bazı uzmanlar bu yazılımın aslında öğrenmeyi geliştirebileceğini savunuyor.
“ChatGPT ve diğer yapay zeka tabanlı dil uygulamaları okul eğitimine entegre edilebilir ve belki de edilmelidir. Gelişigüzel değil, daha ziyade müfredatın çok bilinçli bir parçası olarak. Öğretmenler ve öğrenciler ChatGPT gibi YZ araçlarını belirli öğretim hedeflerine hizmet edecek şekilde kullanırlarsa ve ayrıca bazı etik sorunları ve sınırlamaları hakkında bilgi edinirlerse, bu onları yasaklamaktan çok daha iyi olacaktır” diyor MIT Media Lab’de araştırma bilimcisi olan Kate Darling.
“Ancak, öğretmenlerin teknolojiye aşina olmalarını sağlayacak kaynakların yokluğunda, okulların bu teknolojinin kullanımını kısıtlayan bazı politikaları yürürlüğe koyması gerekebilir.”
Darling bu şekilde, yapay zeka dünyasında pek çok kişinin sahip olduğu bir inancı vurguluyor. Onu görmezden gelmek ya da yasaklamak yerine, onunla nasıl güvenli bir şekilde etkileşim kuracağımızı öğrenmeliyiz.
Microsoft gelecekte ChatGPT’yi nasıl kullanmayı planlıyor?
OpenAI, Elon Musk, Peter Thiel ve LinkedIn’in kurucu ortağı Reid Hoffman gibi isimlerle ün kazanırken çok sayıda büyük isim yatırımcıya sahip oldu. Ancak ChatGPT ve gerçek hayattaki kullanımları söz konusu olduğunda, onu ilk kullanacak olan OpenAI’nin en büyük yatırımcılarından biri olacak.
Microsoft, OpenAI’ye 1 milyar dolarlık devasa bir yatırım yaptı ve şimdi şirket ChatGPT’yi arama motoru Bing’e uygulamak istiyor. Microsoft yıllardır Google’ı bir arama motoru olarak alt etmek için mücadele ediyor ve öne çıkmasına yardımcı olabilecek herhangi bir özellik arıyor.
Geçtiğimiz yıl Bing, dünyadaki internet aramalarının yüzde 10’undan daha azını elinde tutuyordu. Bu oran kulağa çok küçük gelse de, Bing’in en popüler seçeneklerden biri olarak öne çıkması Google’ın pazardaki hakimiyetinin bir kanıtı.
ChatGPT’yi sistemine uygulama planlarıyla Bing, kullanıcıların sorgularını daha iyi anlamayı ve daha konuşkan bir arama motoru sunmayı umuyor.
Şu anda Microsoft’un ChatGPT’yi Bing’e ne kadar uygulamayı planladığı belli değil, ancak bu muhtemelen test aşamalarıyla başlayacaktır. Tam bir uygulama, Bing’in GPT-3’ün zaman zaman ortaya çıkan önyargılarına yakalanması riskini doğurabilir ki bu da klişelerin ve siyasi görüşlerin derinlerine inebilir.
Kaynak:
https://www.atriainnovation.com/
https://www.sciencefocus.com/