IDC’nin son raporu Data Age 2025‘a göre , dünya çapında üretilen verinin 2025 yılına kadar 163 zettabayta (ZB) çıkacağını tahmin ediliyor. Bu, 2017’de üretilen verinin on katı miktarına denk geliyor. IDC, veri dünyasının yüzde 70’inin yönetiminde sabit disklerin merkezi olacağını yinelemeye devam ediyor. Diğer bir deyişle, teknolojinin muazzam kapasite sunmaya devam ettiğini varsayarak, sabit diskler için gelecek çok parlak.
Bu parlaklığı daha iyi anlamak için geçmişi hatırlamak gerekiyor. teknoloji ilerledikçe kullandığımız cihazlar da daha büyük depolama kapasitelerine ihtiyaç duyuyorlar. Nokia’nın 2000’li yıllarda çıkardığı 6600 telefonunda 32MB kapasitesinde bir sd hafıza kartı ile rahatlıkla kullanılabiliyordu, kamera çözünürlüğünün 1.3 MP olduğu düşünüldüğünde elbette normal gelebiliyor fakat günümüz cep telefonlarında kullanılanılan 13 hatta 20 MP seviyesindeki yüksek çözünürlüklü kameralar için böyle bir kapasite komik olabilir, bunun yanında profesyonel fotoğraf makineleri, video kameralar ayrıca bilgisayarlarımızda kullandığımız programların çıktılarının kaliteyle orantılı olarak boyutunun artması depolama ünitelerini de gelişmek zorunda bıraktı.
Piyasadaki sabit depolama birimi üreticileri de bu krizi fırsata çevirip rekabette üstünlük sağlamak için yeni bir teknoloji üzerinde çalışmalara çokta başladıla. PMR, Helyum sürücüleri ve SMR gibi teknolojiler geliştirilse de alan yoğunluğu problemini çözemedi fakat HAMR (ısı destekli manyetik kayıt) teknolojisi bu sınırlamaları aşarak bu çalışmaların en verimli ürünü oldu. Bu yıl sektörün büyük oyuncularından Seagate’ın yol haritasında bu teknolojiyi kullanan Exos 20+ adında bir sabit disk görüyoruz ve firmanın verdiği bilgilerden 3.5 inç standardında ve 12 Watt’ın altında güç tüketimi olan sabit diskin 2oTB kapasitesi olacağı anlaşılıyor.
Peki HAMR Tam Olarak Nedir ?
Kullandığımız sabit disklerdeki manyetik kayıt teknolojisi bir süre sonra sınırlarına dayanacak ve daha fazla kapasite arttıramayacaktır bu nedenle HAMR, daha küçük alana daha fazla bilgi kaydedebilme olanağı sağlayarak kapasiteyi arttırmayı başardı. 2013 yılında bu teknolojinin uygulanabilirliği konusunda hala bazı şüpheler olsa da Seagate 2015 yılında ilk prototiplerini gösterdi, 2017 yılında da 40.000 den fazla müşteri denemesinden başarıyla geçtiğini duyurdular.
Özetle HAMR, bir sabit sürücüde depolanabilecek veri miktarında bir sonraki büyük artışı sağlamak için tasarlanmış bir teknolojidir . Her diskte, manyetik olarak kararlı kalan veri bitlerinin veya taneciklerinin her zamankinden daha küçük ve daha yoğun şekilde paketlenmesine izin veren yeni bir tür ortam manyetik teknolojisi kullanır. Her bir kayıt kafasına takılan küçük bir lazer diyot, disk üzerindeki küçük bir noktayı ısıtır ve bu da kayıt kafasının kararlı bitlerin manyetik polaritesini değiştirmesini sağlayarak verilerin yazılmasını sağlar.